Trend crne boje: najveći povratak u interijere u posljednjih 100 godina

05/01/2021

Crna je oduvijek tu – pozadina svemira je crna, prvi crteži u pećinama su iscrtani crnim ugljenom, slova u knjigama, novinama, na ekranima su crna, po noći je sve crno… Kraljica boja, premda strogo po definiciji nije boja, sada se vraća u velikom stilu u uređenje interijera. Zadnji je put bila tako popularna 20-tih godina 20.stoljeća kad je kroz art deco stil sudjelovala u gotovo svim kombinacijama boja unutranjeg uređenja, ali i u modi, kao i umjetnosti. Koja je tajna popularnosti crne boje? Niti jedna druga nije tako elegantna, snažna i ne može se tako dobro kombinirati s drugim bojama. Doslovce, crno dobro ide na sve.

Tako i na kupaonice. Crna boja danas je veliki trend u uređenju kupaonica, pa je sve veća i ponuda crnih elemenata za uređenje: crne pločice, crne wc školjke, crne tuš kabine, crne tuš kanalice, crne slavine, crna galanterija…. Kao što samo jedan komad avangardog nakita može u potpunosti izmijeniti odjevnu kombinaciju, tako samo jedan crni element može u potpunosti promijeniti prostor i od neutralne kupaonice napraviti wow kupaonicu.

Industrial ili premium chic?
Crni elementi u kupaonici posebno su na cijeni jer se lako uklapaju u popularni industrijski stil, a dobro pristaju i hladnijim dekorima betona, kao i toplijim drvnim dekorima.

Postoje brojni načini kako da ukomponirate crnu u svoju kupaonicu.

Crni detalji na kupaonskom namještaju, poput crnih metalnih nosača ili crnih ručkica, savršeno će se uklopiti u trend industrijskog dizajna.

Istovremeno, crni element u prostoriji može vašoj kupaonici dati premium look i dozu elegancije.

Dubai slavina za umivaonik – crna rosegold – Schmidler

S druge strane, ako crne elemente iskombinirate s bojom betona, krenut ćete u smjeru industrijskog stila i kupaonicu učiniti bazom dobrog dizajn.

Jedan detalj ili cijela crna kupaonica?
Hoćete li se u kupaonici odlučiti samo za jedan crni detalj ili za cijelu kupaonicu?

Ako pretjerate s crnim površinama, riskirate da crna potpuno obuzme prostor i da zanimljivi detalji u kupaonici prođu ispod radara.

Radijator Lily x – Hammam

Ako se odlučite samo za npr. crnu kabinu ili crni radijator, oni neće vizualno smanjiti kupaonicu niti će od nje napraviti gotičku oazu. Crne rešetke radijator ili crni profili na kabinama taman su dovoljni da vašoj kupaonici daju zanimljiv touch.

Domino crna tuš kabina – Nord

Crne pločice ili crni zid?
Jedan crni detalj (slavina ili galanterija) lako možete izmijeniti kada vam dosadi. S druge strane, pločice u kupaonici sigurno nećete mijenjati narednih barem 10-ak godina. Zato uzmite u obzir da crna boja može vizualno smanjiti kupaonicu i da je potrebno biti jako oprezan kod ovakvih eksperimenata.

S druge strane, ovako uređena kupaonica djelovat će vrlo impresivno.

Ova varijanta je samo za najhrabrije!

Najveća briga kod opremanja u crno – čišćenje crnih sanitarija!
Hoće li se kamenac više vidjeti na crnoj slavini ili crnim sanitarijama? Često nas kupci ovo pitaju. Najveća briga kod kupovine crnih elemenata kod naših kupaca je briga o održavanju. Mit o crnim elementima na kojima se vidi „svaka kap“ već su maknuli svi koji u svojoj kuhinji imaju crni sudoper i crnu slavinu. Najčešći komentar koji čujemo od onih koji imaju crnu slavinu – pa kamenac se zapravo manje vidi nego na kromu.

Ipak, ne možete očekivati da će biti dovoljno očistiti kupaonicu jednom u 3 mjeseca, zar ne? Ali to ne očekujete ni s krom varijantama, a kupaonicu je potrebno održavati bez obzira na boje završne obrade.

Crne sanitarije Naos – Nord

Primjerice, wc školjke Naos brenda Nord potpuno su prilagođene jednostavnom čišćenju – proizvedene su od materijala koji odbija nečistoće, a toaletne školjke (rimless wc školjke) nemaju unutarnji rub zbog lakšeg čišćenja unutrašnjosti školjke.

Što je sve crno?
Niti jedna boja se ne spominje u svakodevnoj upotrebi kao crna. Postoje stotine izraza koji je koriste s vrlo jasnim konotacijama. Primjerice, svi znaju što znači „crna ovca“, dok bijela ovca ne znači baš ništa. Uz pojam „rupa“ nemamo niti jednu drugu boju za korisiti osim crne, kako su nas podučili fizičari. Ovo su samo neke među učestalim govornim primjenama crne boje:
Crna ovca
Crna burza
Crna rupa
Crni dani
Mala crna haljina
Crna kožna jakna
Crni fond
The Man in black – Johnny Cash
Crna komedija
Crna lista
Crna bilježnica
Crna pantera
Crni petak
Black Cab

INSPIRIRAJ SE UZ DRUGE TRENDOVE