Održavanje slavine – u samo 3 koraka vratite dobar mlaz vode

30/06/2021

Većina suvremenih slavina u gornjem dijelu slavine, na samom vrhu u dijelu u kojem voda izlazi iz slavine, ima perlator. Što je točno “perlator”? Ovo je dio slavine koji miješanjem zraka i vode pruža mekani i nesmetani mlaz vode bez nepotrebne buke. Kako je upravo perlator taj koji sprječava prskanje, te omogućava da voda izlazi ravnomjerno, nakupine kamenca i druge prljavštine u perlatoru učinit će da vaša pipa ima mlaz vode koji zastajkuje i prska. Čišćenjem perlatora 2-3 puta godišnje u samo 3 koraka možete vratiti meki mlaz vode.

Zašto mlaz vode više nije “baršunast” i voda ne teče na željeni način?

 

Perlator u svojoj mrežici sakuplja nečistoće koje utječu i na promjenu mlaza vode. Kamenac u vodi je problem koji nije samo vizualan, već on priječi dobar protok vode i mlaz više nije ravnomjerno raspoređen i mekan. Ovaj problem je vrlo lako riješiti uz samo jedan potreban sastojak: alkoholni ocat.

Ako želite da vaša slavina i dalje bude savršeno funkcionalna, to možete postići u nekoliko koraka:

1. Skinite perlator sa slavine

Odvinite rukom prema lijevoj strani metalni dio na vrhu slavine. Ako ne možete odvinuti rukom, za odvijanje upotrijebite „ključ“. Za to neće biti potrebna velika snaga, samo lagano okrenite ključem ovaj metalni dio.

2. Ubacite perlator u alkoholni ocat

Ubacite perlator u čašu u koju ste prethodno ulili alkoholni ocat. Nastavak s mrežicom će možda ispasti iz metalnog dodatka slavini. Zato pripazite da zapamtite kako je stajao u odnosu na metalni dio, kako bi ga nakon čišćenja lako vratili na svoje mjesto.

3. Nakon 10-ak minuta perlator će biti očišćen

Ostavite perlator 10-ak minuta u čaši. Kamenac će se sam otopiti. Po potrebi, u slučaju dugotrajnijeg nakupljanja kamenca, ostaviti perlator i na nekoliko sati u vodi.

I na posljetku, rukom vratite perlator na slavinu!

 

Zavrtanjem nataknite metalni dio s perlatorom nazad na slavinu. Za to vam nije potreban ključ.  I u samo 15-ak minuta nečistoća je jednostavno uklonjena pomoću octa!

Kvalitetni perlatori jednostavni su dodaci za slavine koji na godišnjoj razini miješanjem zraka s vodom mogu u kućanstvu uštediti i do 10.000 litara vode. Perlatori upravo tako što miješaju zrak u vodu dovode do uštede vode. Odabirom slavine s dobrim sastavnim dijelovima postajete eco-friendly, a redovitim čišćenjem perlatora nekoliko puta godišnje zadržat ćete ugodan mlaz vode. 

Potraži inspiraciju na prodajnim mjestima

INSPIRIRAJ SE UZ DRUGE TRENDOVE