Kuhinjske slavine: Kako odabrati savršenu za vašu kuhinju?

27/07/2023

Kuhinja je srce svakog doma, a kuhinjske slavine neizostavan su dio nje i doprinose estetici. Od klasičnih do modernih, od jednostavnih do sofisticiranih, na tržištu postoji širok izbor kuhinjskih slavina koje mogu zadovoljiti različite ukuse i potrebe. Prije nego što se upustite u potragu za savršenom kuhinjskom slavinom, važno je razmotriti nekoliko ključnih čimbenika.

FUNKCIONALNOST I DIZAJN

Kuhinjske slavine dolaze u raznim stilovima i dizajnima koji se moraju uklopiti u cjelokupni izgled vaše kuhinje. Također, obratite pažnju na boju i završnu obradu slavine kako bi se uskladila s ostatkom kuhinjskog namještaja i uređenja. Bitno je odabrati slavinu koja je će odgovarati sudoperu, no nije svaka slavina namijenjena za svaki sudoper. Ako imate dublji sudoper, možete odabrati nisku slavinu da se voda ne prolijeva okolo po radnoj ploči.

Multitaskeri u kuhinji

Također, postoje i one koje imaju mogućnost izvlačenja crijeva slavine poput tuša, a to je vrlo praktično jer omogućuje jednostavno ispiranje većih posuda i površina, bez prskanja okolo. Savitljive su i prilagodljive načinu pranja koji vam treba. Osim toga, često imaju magnetne prihvate za lakše odlaganje na tijelo slavine, a prilagodljivom vrhu tuša slavine možete mijenjati mlaz vode. Slabiji ili jači, ovisno o potrebi.

Otkrijte Armal multifunkcionalne slavine Rubi i Spinel.

Kada govorimo o obliku slavine, ima nekoliko modela koji se ističi i vrlo su popularni:
Zaobljene linije ‘U’ oblika – vrlo jednostavne i moderne slavine koje svoju zadaću obavljaju s čistom peticom! Vrh slavine se nalazi nisko iznad sredine sudopera što će spriječiti prskanje vode okolo.
Armal ima i takve slavine – Oniks, Viva, Violet i Start.

Slavine uglatog ‘L’ oblika u popularnosti prate zaobljene, ali kod dizajna imaju veliku razliku u odnosu na ‘U’ oblik. Vrh slavine je nešto više iznad sudopera, pa ako perete veće posude, pazite na prskanje vode okolo. Ovdje veću ulogu ima dizajn od funkcionalnosti.
Upoznajte Topaz, Janu i Vivu!

SLAVINE U BOJAMA? APSOLUTNO DA!

Osim što će vas na prvu privući izbor boja izljeva i tijela slavina, ovo je zapravo vaš dizajnerski trenutak jer svaku Viva slavinu možete sami kreirati. Odaberite boju tijela, a zatim boju izljeva i volia – vaša idealna dizajnerska slavina je tu. Osim boje, ima vrlo savitljivi izljev koji će stajati upravo onako kako ga vi savinete i oblikujete.
Ovo je i dodatna funkcija koja će idealno pristajati na svaki sudoper! Perete veliko posuđe – podignite izljev, perete namirnice – spustite izljev, želite čašu vode – podignite izljev, trebate oprati sudoper – primite vrh slavine i savinite ga nisko skroz do samog sudopera da voda ne šprica okolo.

KOJE SLAVINE ODABRATI?

Koju onda odabrati? Jednostavno je: duboki sudoper = niža slavina, plitki sudoper = viša slavina.
Nešto s čime nećete pogriješiti su slavine u kromiranoj obradi. One su prisutne u gotovo svakom kućanstvu jer i pristaju svakoj kuhinji, bez obzira na godine. Još jedna klasična boja koja je sve popularnija u svijetu slavina je crna. Ona je isto odličan odabir koja će se uklopiti u svaki dizajn kuhinje.

MONTAŽA SLAVINE

Prilikom kupnje slavine, također obratite pažnju na način montaže. Postoje dvije osnovne vrste montaže – montaža na zid, sudoper i radnu ploču. Montaža na sudoper se koristi radi sve više takvih sudopera, ali i dobra stvar je što takva montaža sprječava curenje vode van sudopera. Ako se odlučite za montažu na radnu ploču, pripazite da je radna ploča od visokokvalitetnih materijala i otporna na vlagu. Montaža na zid je ostala kada su u pitanju starije kuhinje ili one koje imaju dovod vode iz zida do sudopera.
Ne zaboravite da slavina treba biti postavljena tako da voda kapa u sredinu sudopera.

Cijeli asortiman Armal slavina možete provjertit na našem webshopu OVDJE, u našem salonu u Samoboru na adresi ulica Bleiburških žrtava 1945 na 1. katu ili kod naših partnera.

INSPIRIRAJ SE UZ DRUGE TRENDOVE